Articol

ESC Paris 2019, ziua 3 

ESC Paris 2019, ziua 3 

           Cea de a treia zi a Congresului European de Cardiologie a fost ziua ecourilor celor 5 noi ghiduri de diagnostic si tratament precum si ziua discutiilor referitoare la cateva dintre studiile cu impact major in cardiologia actuala comunicate la aceasta manifestare.

esc 2019

In centrul populatiilor studiate a fost pacientul diabetic, 2 mari studii analizand diverse aspecte fiziopatologice ale pacientilor cu DZ tip2.

DAPA-HF

Insuficienta cardiaca este o conditie fiziopatologica des asociata diabetului zaharat, mai frecvent intalnita decat AVC si la fel de frecventa ca IMA – afirma in deschiderea prezentarii studiului profesorul John McMurray.

Studiul se adreseaza pacientilor cu IC cu fractie de ejectie VS <40% care primesc medicatie standard pentru IC si la care se adauga Dapagliflozin 10 mg/zi. Obiectivul primar compozit a fost agravarea IC si mortalitatea CV. Populatia de studiu a fost constituita din pacienti cu si fara DZ.

Scaderea obiectivului compozit a fost de 26%, inalt semnificativa statistic, iar la nivelul componenetelor agravarea IC a fost redusa cu 30%, respectiv reducerea mortalitatii CV cu 18%. Mortalitatea de toate cauzele a fost redusa cu 17%. Rezultatul populatiilor diabetice si respectiv non-diabetice nu a diferit.

Concluziile autorilor au fost ca rezultatele sunt remarcabile cu atat mai mult cu cat beneficiul a fost obtinut si la populatia nediabetica si ca avem dovada ca medicatia apartinand clasei inhibitorilor co-transportorului sodiu – gluzoza 2 (SGLT2) nu reprezinta numai o medicatie cu efecte in diabetul zaharat.

 

THEISM

S-au comunicat rezultatele unui nou studiu privitor la medicatia dublu antiagregant plachetara (DAPT) la pacienti diabetici, cu boala cardiaca ischemica stabila documentata angiografic, cu sau fara revascularizare. Pacientii au fost tratati cu ticagrelor 60 mg x 2/zi sau placebo peste aspirina in doza cardiovasculara. Pacientii cu istoric de IMA / AVC au fost exclusi. Obiectivul primar de eficacitate a fost unul compozit, mortalitatea CV, IMA si AVC ischemic, contrabalansat de un obiectiv de siguranta, sangerari majore TIMI.

S-a inregistrat o scadere a obiectivului primar de eficacitate cu 10% la 40 luni de urmarire, semnificativ statistic, cu pretul dublarii ratei de hemoragii majore, de la 1 la 2.2%, semnificativ statistic. Grupul de pacienti care a beneficiat cel mai mult a fost grupul cu angioplastie coronariana in antecedente, unde s-a inregistrat beneficiu clinic net (reducerea riscului trombotic cu pretul cresterii riscului hemoragic).

Studiul sustine administrarea prelungita a DAPT cu doza redusa la pacienti cu istoric de angioplastie coronariana si risc hemoragic redus.

 

COMPLETE

Una dintre temele de discutie ale ultimilor ani din cardiologia interventionala a fost revascularizarea leziunilor neresponsabile de evenimentul acut coronarian la pacientii multivasculari. Studiul a evaluat completarea secventiala a revascularizarii pacientilor cu angioplastie primara vs. angiopalstie primara a vasului index fara tratarea interventionala a altor leziuni. Obiectivele primare compozite au fost mortalitatea CV si IMA, respectiv acestea si revascularizarea impusa de ischemie. Obiectivele primare au fost reduse cu 26%, respectiv 49% la 3 ani de urmarire.

Din punctul de vedere al sigurantei, revascularizarea extensiva nu fost afectata de cresterea numarului de sangerari, AVC sau nefropatie de contrast.

Studiul poate marca inceputul unei schimbari de strategie terapeutica la pacientii multivasculari cu istoric de infarct miocardic acut.

 

PARAGON-HF

Insuficienta cardiaca cu fractie de ejectie redusa beneficiaza de o multitudine de optiuni terapeutice. Pe de alta parte, insuficienta cardiaca cu fractie de ejectie pastrata sau usor scazuta beneficiaza pana in prezent doar de terapia adresata conditiilor cardiovasculare subiacente.

Studiul a explorat clasa noua a inhibitorilor de neprilizina asociat sartanilor (ARNI) la pacientii cu fenomene de insuficienta cardiaca, nivele crescute ale peptidelor natriuretice, dovada de boala cardiaca structurala si fractie de ejectie a VS peste 45%. 4822 pacienti au fost urmariti 35 luni pentru un obiectiv primar compozit alcatuit din mortalitate cardiovasculara si spitalizari pentru IC. Reducerea obiectivului primar a fost de 13%, dar cu pierderea la limita a semnificativitatii statistice, p=0.059. Obiectivele de siguranta nu au diferit intre grupul de pacienti tratati cu ARNI si cei aflati pe terapie standard.

Media fractiei de ejectie a VS (FEVS) la pacientii de studiu a fost de 57%. Analiza ulterioara a studiului a relevat ca la pacientii cu FEVS ≤ 57% beneficiul obtinut a fost de 22%, (IC 0.64-0.95). Aceste date sugereaza un beneficiu la pacientii cu FEVS intermediara.

 

Ana Maria Vintila & Vlad Vintila

Comentarii