Articol

Ordinul MS de interzicere a exportului paralel: confuzii, probleme, dispute

Ordinul MS de interzicere a exportului paralel: confuzii, probleme, dispute

In 13 septembrie 2019, Ministerul Sanatatii a publicat un proiect de ordin care va interzice exportul a 172 de produse pe o perioada de 6 luni. Exista posibilitatea de reevaluare si prelungire a acestei masuri.

credoweb medicamente

 

Exportul paralel reprezinta fenomenul prin care medicamentele importate in Romania sunt exportate apoi catre alte tari din Europa, mecanismul fiind perfect legal, in lumina liberei circulatii a marfurilor pe teritoriul UE. Prin acest mecanism, produsele importate pentru consum local, la un pret minimal impus de catre legislatia locala, sunt trimise in alte tari UE la nivelul de pret net superior acceptat in acele tari, generand un profit substantial operatorilor dar cauzand  discontinuitati ale tratamentelor pe plan local.

 

Totusi, proiectul de ordin care interzice exportul a 172 de molecule considerate vitale in diferite afectiuni, creaza o serie de probleme, confuzii si este discutabil din puctul de vedere al distribuitorilor si producatorilor:

  • pe lista elaborata de Ministerul Sănătății sunt trecute 172 de medicamente, dintre care 125 de citostatice și 47 de imunosupresoare. Ministerul a motivat decizia prin riscul de discontinuitate în aprovizionare.
  • pe aceeasi lista se află și medicamente care nu sunt incluse pe lista medicamentelor compensate care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate
  • un alt produs nu mai este autorizat in UE, avand documentele de punere pe piata retrase inca din 2017
  • asociatia distribuitorilor a considerat la acel moment ca e vorba de restricţionarea disproporţionată a comerţului intracomunitar, fără o analiză detaliată bazată pe date concrete, în ţara noastră

credoweb medicamente

Ministerul Sanatatii a organizat o dezbatere publica pe tema acestui ordin

Din partea autoritatilor, pe langa alte persoane de conducere, au participat Ministrul Sanatatii si Presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului.

Din partea industriei s-a inregistrat o participare a peste 50 de reprezentanti ai producatorilor de top (Novartis, Roche, Sandoz, Janssen, UCB, Bayer, Mylan, Zentiva, Sanofi, Merck, GSK, Eli Lilly etc), dar si din partea distribuitorilor farmaceutici, companii de consultanta in domeniu. De asemenea, asociatiile producatorilor de medicamente (ARPIM si APMGR) au fost reprezenate la cel mai inalt nivel.

 

Opiniile exprimate au fost diverse, autoritatile sustinand proiectul de ordin, iar cei din industrie indicand probleme sau zone neacoperite:

 

  • Conform legislației UE, restricționarea comerțului paralel este permisă din motive de sănătate publică, atât timp cât măsura este justificată, rezonabilă și proporțională           -Dan Zaharescu , director executiv ARPIM
  • Avem obligația de a asigura accesul pacienților la medicamente.Va asigur că acest proiect cu restricționarea exportului paralel va respecta toate reglementările legale în vigoare -Sorina Pintea
  • Sunt sincope, sunt medicamente noi fără probleme dar altele au probleme grave
  • Interzicerea la export a unui număr de 172 DCI este disproporționată în raport cu scopul asigurării accesului pacienților români la citostatice și imunsupresoare.
  • Doar cantitățile excendentare aferente unei singure denumiri comerciale per DCI se exportă

Puteti citi pe larg toate opiniile exprimate in cadrul dezbaterii de la MInister in documentul atasat acestui articol.

Fișiere atașate

Minuta-7-octombrie.pdf

Comentarii