Articol

Autoritatile pun presiune pe managerii din sanatate

Autoritatile pun presiune pe managerii din sanatate

Dupa episodul tragic de la Sapoca, Ministrul Sanatatii promite modificari dramatice in modul de evaluare a managerilor din sanatate.

 

Sorina Pintea, a facut declaratii despre calitatea managementui din sanatate si despre masurile ce se impun.

80% dintre manageri nu au ce căuta în sistemul de sănătate. Va fi grăbit procesul privind implementarea modificării indicatorilor de performanţă pentru manageri.

In opinia Sorinei Pintea, problemele nu sunt cauzate de lipsa de personal. De fapt, conform datelor MS,  în 2016 aveam 165.000 de angajaţi în sistemul public, iar astăzi avem 185.000 . Deficitul de peesonal s-a redus, dar trebuie optimizat  modul de organizare a activităţii medicale, lucru ce este apanajul managementului.

 

Ministrul a mai facut referiri la lipsa instrurii periodice pe teme de :

  • fisa postului
  • protocoale
  • proceduri

Toate acestea vor fi insituite si respectate cu strictete, concomitent cu implementarea modificării indicatorilor de performanţă pentru manageri schimbarea din atribuţiile Consiliilor de Administraţie.

 

Concomitent, ANMCS propune obligarea spitalelor sa isi afiseze acreditarea

Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate pune în dezbatere publică un proiect de Ordin prin care spitalele ar fi obligate să afişeze la intrare, vizibil, informaţii despre categoria de acreditare primită.

 

Potrivit unui ordin al Președintelui Autorității  Naționale de Management al Calității în Sănătate aflat în dezbatere publică, spitalele din România care au fost evaluate și au fost încadrate în categorii de acreditare sunt obligate să informeze pacienții cu privire la categoria de acreditare primită de la Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate.

 

  • Insemnul ”ACREDITAT” trebuie afișat de către unitățile sanitare acreditate în al II -lea ciclu de acreditare.  (link: Vezi lista spitalelor)
  • Însemnul ”ÎN PROCES DE ACREDITARE” trebuie afișat de următoarele categorii de spitale :
  1. Unitățile sanitare înscrise în procesul de acreditare în al II -lea ciclu de acreditare, care nu au primit vizita de evaluare
    2.Unitățile sanitare care au primit vizita de evaluare, dar nu le-a fost emis raportul de acreditare
    3. Unitățile sanitare pentru care procesul de acreditare a fost prelungit

Pentru spitalele care nu afișează unul dintre aceste însemne, nu există dovezi că se preocupă de asigurarea calității serviciilor medicale  și a siguranței pacientului.

 

CITITI PE LARG PROIECTUL IN DEZBATERE PUBLICA AICI

 

Comentarii