Articol

Implementarea a 7 noi programe de screening

Implementarea a 7 noi programe de screening

Ministerul Sănătăţii anunţă că va implementa în acest an șapte programe de screening, demarate în 2018, în cadrul unui proiect care beneficiază de finanţare europeană nerambursabilă, în valoare de 193 de milioane de euro.

 

Potrivit unui comunicat al Ministerului Sanatatii, in 7 aprilie este Ziua Mondiala a Sanatatii,   tema campaniei din acest an este axata pe acoperirea universala cu servicii de sanatate preventive.

Creşterea capacităţii de screening pentru depistarea bolilor cu impact asupra sănătăţii publice reprezintă şi unul dintre obiectivele importante ale Programului de Guvernare. De altfel, Ministerul Sănătăţii implementează anul acesta șapte programe de screening demarate în 2018, în cadrul unui proiect care beneficiază de finanţare europeană nerambursabilă, în valoare de 193 de milioane de euro, care vor fi utilizate pentru consolidarea programului naţional de screening şi a capacităţii tehnice a sistemului de sănătate de a furniza servicii medicale preventive

credoweb medic pacient

 

Etapa I a acestor proiecte a fost demarata in 2018, iar activitatea propriu-zisă în cadrul proiectelor finanţate din fonduri structurale se va derula in cursul  anului 2019.

 

Cele şapte programe sunt:

  1. depistarea precoce, diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei,
  2. screening pentru cancer de col uterin,
  3. screening pentru cancer de sân,
  4. screening pentru cancer colorectal,
  5. hepatită,
  6. screening cardiovascular

     7.programe destinate gravidei şi copilului.

 

 Se exemplifica de catre autoritati la inceputul proiectului:

Programul de screening pentru cancer de col uterin beneficiază de finanţare în valoare de 47.000.000 de euro din fonduri europene nerambursabile. De asemenea, pentru creşterea în continuare a capacităţii tehnice a centrelor regionale pentru cancer, se are în vedere iniţierea unei proceduri de achiziţie de echipamente medicale destinate dotării centrelor regionale de patologie şi citologie.

Comentarii