Articol

Noi molecule cerute de asociatiile de pacienti

Noi molecule cerute de asociatiile de pacienti

ASOCIATIILE DE PACIENTI PUN PRESIUNE

credoweb medic pacient

 

In cadrul unei dezbateri publice, mai multe asociatii de pacieti au cerut completarea de urgenta a listei de produse compensate  cu o serie de molecule noi , tratamente de ultima generatie pentru afectiuni severe precum:

  • Boala Chron
  • Artrita reumatoida
  • Mielomul multiplu
  • Limfomul Hodgkin
  • Colita ulcerativa

Moleculele respetive au fost deja autorizate de catre ANM, dovada clara a eficientei si a valorii lor terapeutice. Porcesul trebuie continua acum prin includerea lor in lista de medicamente compensate, cat mai rapid, fiind vorba de afectiuni severe, in care orice zi de tratament conteaza. Aceasta a fost opinia exprimata de presedintele asociatiilor de pacneti cu cancer, Cezar Irimia:

Nu vom lăsa la întâmplare, nu vrem să devenim nişte procesomani, dorim să rezolvăm problemele în dialog cu dumneavoastră. Ne dorim un răspuns ferm în ceea ce priveşte introducerea acestor molecule, avem buget mărit. Aşteptăm de mai bine de jumătate de an aceste molecule şi sper să se întâmple.

Preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC), Radu Gănescu, a spus că timpul unora dintre pacienţi este limitat, aceştia aşteptând de mai mult timp moleculele necesare tratamentului:

Ştim că avem un buget mărit la Ministerul Sănătăţii, ceea ce este un lucru foarte bun şi îl apreciem, ştim că sănătatea este o prioritate. Din păcate, suntem în cea de-a zecea lună când în 720 (n.r. - H.G) nu au mai intrat medicamente cu rambursare necondiţionată. Chiar dacă au mai fost câteva HG-uri în 2018 şi au mai intrat molecule pe cost-volum (...), cele cu rambursare necondiţionată care au fost evaluate de ANMDM încă de anul trecut din vară nu au intrat. Suntem ferm convinşi că multe dintre ele sunt fără alternativă în piaţă, unele cu costuri chiar mai mici şi chiar orfane. Timpul pacienţilor este limitat şi aşteptăm aceste produse încă din 2017

 

In contrapartida, Ministrul Sanatatii a precizat ca au fost introduse deja moleculele care au aprobate programe de tip cots volum, urmand ca periodic sa fie introduse din produsele deja avizate de ANMDM. Sorina Pintea:

În această primă etapă vom introduce medicamentele care sunt deja în contractele cost-volum, urmând ca trimestrial, periodic să introducem moleculele celelalte care au fost analizate. Nu se pune problema să nu introducem aceste molecule. Este vorba despre un timing care am cerut să fie respectat de către toate companiile, tocmai pentru a putea echilibra această taxă de clawback. Ştiţi foarte bine, pericolul este să dispară medicamentele ieftine, nu vrem asta.

Comentarii