Articol

400 de dedicamente inovatoare retrase din Romania in doar patru ani

400 de dedicamente inovatoare retrase din Romania in doar patru ani

Conform datelor si analizelor Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), in intervalul Ianuarie 2015-Ianuarie 2019, 376 de medicamente inovatoare au fost retrase din Romania. Mai grav este peste 200 dintre acestea nu au alternativa terapeutica, iar fenomenul continua intr-un ritm galopant: inca 26 de medicamente au fost notificate  pentru discontinuitate.

 

 

Aceasta situatie este cauzata in principal de doi factori, care combinati duc la probleme de sustenabilitate pentru un numar din ce in ce mai mare de produse: politica pretului minim la nivel europeean si taxa clawback.

 

Pe scurt:

-pentru medicamentele de tip RX, preturile maximale din CANAMED sunt calculate ca minimul din 12 tari de referinta

-in plus, taxarea clawback acopera prin plati din partea industriei farma a diferentei dintre consumul real de medicamente si bugetul acordat pentru acestea de catre autoritatile din sanatate; in prezent, nivelul clawback depaseste 25% din totalul vanzarilor

 

Mai multe detalii in comunicatul ARPIM

 

 

Pentru monitorizarea disponibilitatii medicamentelor, Ministerul Sanatatii a pus la punct o platforma in care discontinuitatile aparute in dreptul unui produs pot fi semnalate.

 

http://medicamentelipsa.ms.ro/

 

Comentarii