Articol

Bugetul alocat sanatatii pierde banii din taxa de viciu: impact de un sfert de miliard in Euro

Bugetul alocat sanatatii pierde banii din taxa de viciu: impact de un sfert de miliard in Euro

 La finalul lunii decembrie 2018 Guvernul, prin Ministerul de Finante, a anuntat schimbarea destinatiei fondurilor colectate prin asa numita taxa de viciu aplicata produselor ce contin tutun si alcool.

 

Pana acum banii adunati prin aceasta taxa instituita in 2006 de ministrul sanatatii de la acea vreme, Eugen Nicolaescu, se duceau direct la Ministerul sanatatii. In 2019 aceti bani vor fi virati insa la bugetul consolidat, urmand ca apoi sa fie redirectionati de Ministerul Finantelor in functie de oportunitate.

 

Astfel, s-a hotarat prin OG 57:

Art. 57 – (1) Disponibilităţile Ministerului Sănătații provenite din încasarea veniturilor aferente contribuțiilor stabilite conform art. 367 din Legea nr.95/2006 (taxa pe viciu – n.red.) privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, pana la data abrogarii acestuia, existente la data de 31 decembrie 2018, se virează integral la bugetul de stat, potrivit mecanismului stabilit prin norme metodologice aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

(2) Restituirile de sume aferente veniturilor încasate din contribuțiile stabilite conform art. 367 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se efectuează de la bugetul de stat conform procedurii de restituire prevăzute de normele metodologice aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice.

 

Taxa pe viciu reprezintă 12% din accizele la aceste produse (peste 250 milione euro in 2018 conform surselor din presa) și este virată direct în bugetul Ministerului Sănătății, cu următoarele destinații:

-investiţii în infrastructură şi dotări la unităţile publice
-finanţarea programelor naţionale de sănătate

- o parte din dotarea secțiilor Anestezie Terapie Intensivă s-a făcut din aceste fonduri
-rezerva Ministerului Sănătăţii pentru situaţii speciale

 

 

Decizia care a luat prin suprindere chiar si pe unii oficiali din Ministerul Sanatatii,  isi produce deja efectele in 2019, iar bugetul de sanatate va fi serios afectat. In conditiile in care Romania are cel mai scazut nivel de alocare bugetara pentru sanate din UE, ca urmare a acestei decizii problemele de subfinantare cronica sa vor acutiza, vor fi impactate investitiile si derularea  unor programe nationale de sanatate.

Puteti citi pe larg pe aceasta tema si alte detalii si opinii din sistemul de sanatate: CURS DE GUVERNARE: TAXA PE VICIU

Comentarii