Articol

Ministerul Sanatatii creaza o agentie care va centraliza datele din sanatate

Ministerul Sanatatii creaza o agentie care va centraliza datele din sanatate

   Guvernul Romaniei, prin intermediul Ministerului Sanatatii, pune in practica planul anuntat acum aproape un an de zile, si anume infiintarea unei agentii specializate in colectarea si centralizarea datelor din sanatate, dar cu atributii si in dezvolatarea e-health si in informatizarea sectaorului de sanatate in Romania.

 

 

Se dorea la momentul anuntarii acestei initive la inceputul lui 2018, crearea unei Agenţii de date: înseamnă să aduni toate datele carese află la diverşi colaboratori, directii, agentii. Această noua agenţie sa fie sub patronajul MS şi sa adune aceste date disparate sub o singură organizaţie, astfel încât în primul rând MS să le utilizeze ca baze pentru politici publice. Se doreste ca, plecand de la sistemul SIUI si de la dosarul de sanatate, sa fie apoi adunate toate datele disponibile, a.i. intervenţia ministerului, informarea ministerului, studiile de impact, evaluările să aibă un caracter mult mai realist, pornind de la lucruri evidenţiate ştiinţific, măsurabile.

 

Acum pe site-ul Ministerului este supus spre dezbatere publica pana in 25.02.2019 un draft de ordonanta pentru înființarea Agenției Naționale de Informatizare a Sănătății, instituție publică, de specialitate, cu personalitate juridică, aflată în coordonarea Ministerului Sănătății. Se doreste astfel obtinerea unor informații corecte și reale, disponibile în timp real, pentru a facilita luarea, cu celeritate, a unor decizii corecte și fundamentate științific, de politică sanitară, conform notei de fundamanentare.

Agentia va avea ca principale atributii dezvoltarea şi implementarea sistemului informaţional însănătate, dar poate cel mai important colectarea, analiza, diseminarea datelor din sistemul de sănătate, precum şi prelucrarea datelor şi transmiterea rezultatelor cu privire la aceste date către Ministerul Sănătății și instituțiile cu atribuții în acest domeniu. Puteti accesa intreaga nota de fundamentare si proiectul de OG pe site-ul Ministerului: Infiintare ANIS

 

Ministerul are insa deja acces la datele din sanatate si  sub control direct o serie de institutii si directii care au atributii pe aceasta zona si care gestioneaza deja informatii extrem de valoroase despre starea de sanatate a populatiei, nivelul de consum de medicamente si de servicii medicale, numar de pacienti pe diferite afectiuni, evidente si registre de pacienti etc.

Cum responsabilitatile erau impartite catre diversi factori, se spera acum ca centralizarea si utilizarea datelor vor fi mult mai facile.

 

Ramane insa de vazut care va fi interactiunea cu alte institutii, in special Institulul National de Statistica  si care va fi gradul de transparenta al datelor.

La acest moment, industria de sanatate sufera acut de lipsa unor date publice elementare ca:

-nivelul real de consum al medicamentelor (in special pe zona de spitale) in scopul calcularii transparente a taxei clawback platati de producatorii de medicamente,

-numarul de pacienti pe o anumita afectiune pentru asigurarea necesarului de medicamente,

-registre de pacienti,

-dosare si calcule de tip HTA(health technology assement)

La polul opus, sunt state UE (Italia de exemplu) care au implementat o politica de transparenta totala in sanatate: sunt disponibile si actualizate lunar nivelele de consum si prescriptie de medicamente, numar de pacienti pe afectiuni, achizitii spitale, etc.

 

 

 

 

Comentarii