Articol

Ministerul Sanatatii: proiecte ale legii profesiilor medicale si a preventiei

Ministerul Sanatatii: proiecte ale legii profesiilor medicale si a preventiei

Ministerul Sanatatii, a anuntat  miercuri 5 iunie, prin vocea ministrului Sorina Pintea, lansarea in dezbatare publica a legii profesiilor medicale si finalizalizarea proiectului de lege a preventiei.

 

credoweb medic

Legea profesiilor medicale

  • Ministrul a promis ca proiectul legii profesiilor medicale va fi  disponibil pentru evaluare pe site-ul ministerului si va fi dezbatut in procesul de transparenta decizionala.
  • Acest act normativ ar urma sa aduca importante clarificari in procedura de acreditare a medicilor
  • Scopul principal este acela de a evita situatiile medilor falsi sau alte probleme similare in sisitemul sanitar
  • Oficialii au indicat ca acest proiect este rodul unui proces indelungat de consultari cu asociatiile profesionale

Totusi, un anunt similar a fost facut si in octombrie anul trecut, cand Sorina Pintea declara ca:

Am finalizat legea profesiilor medicale după o dezbatere îndelungată. Sunt "în lucru" indicatori de monitorizare a performanţei personalului medical.

In ciuda declaratiilor de la acel moment, abia acum se pare ca proiectul de lege intra in linie dreapta. Echipa CreoWeb va va tine la curent cu noutatile pe aceasta zona.

 

creoweb lege

 

Legea Preventiei

  • Proiectul de lege a prevenţiei urmăreşte să dezvolte programe pentru cetăţenii asiguraţi, dar şi neasiguraţi, astfel încât să aibă acces la servicii medicale.
  • Prin acest proiect de lege se doreste crearea premiselor ca tot ce apare nou, inovativ în sănătate să fie aplicat in practica imediata
  • Implementarea progra­melor de prevenţie va fi făcută de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), insti­tuţie din subordinea Ministerului Sănătăţii.
  • Proiectul prevede şi "responsabilizarea" autorităţilor locale, a comunităţilor şi a persoanelor privind dezvoltarea programelor de prevenţie şi urmăreşte dezvoltarea de parteneriate intersectoriale şi interinstituţionale pentru a prioritiza sănătatea în toate politicile curente

Ministrul a mai declarat despre proiectul ce va fi in dezbatere publica in aproximativ o luna de zile  :

Legea prevenţiei este construită pornind de la principiul echităţii în asigurarea accesului la servicii pentru fiecare persoană, asigurată sau nu, eficienţa utilizării fondurilor, reor­gani­zarea instituţională în termeni de infras­truc­tură, resurse umane

 

Comentarii