Articol

Noul ghid american pentru preventia primara a bolilor CV

Noul ghid american pentru preventia primara a bolilor CV

           In luna martie 2019 a fost publicat noul Ghid ACC / AHA privind prevenția primară a bolilor cardiovasculare aterosclerotice (ASCVD).

         Ghidul transmite 10 mesaje importante de luat acasă pentru prevenția primară, esențială pentru reducerea riscului ASCVD și pune accentul pe importanța implicării pacientului în algoritmul decizional al echipei multidisciplinare pentru implementarea strategiilor de prevenție. Promovarea unui stil de viață sănătos pe tot parcursul vieții, evaluarea factorilor sociali care afectează luarea deciziilor de tratament, importanța discuției medic-pacient referitoare la riscul cardiovascular înainte de începerea tratamentului farmacologic pentru hipertensiune arterială sau pentru alte afecțiuni cardiovasculare sunt puncte importante discutate de ghid. Evaluarea riscului de boli cardiovasculare aterosclerotice trebuie realizata periodic, cu o frecvență stabilită în funcție de vârsta pacientului.

 

medicamente cardiologie

Acidul acetil salicilic trebuie utilizat rar în prevenția primară de rutină a bolilor cardiovasculare aterosclerotice (ASCVD) din cauza lipsei de beneficii nete.

Terapia cu statine este tratamentul de primă linie pentru prevenirea primară a ASCVD la pacienții cu niveluri crescute de LDL-c  (≥190 mg / dl), la cei cu diabet zaharat, la cei cu vârsta cuprinsă între 40 și 75 de ani și la cei care au suficienți factori de risc de ASCVD.

 

control cardiologic

 

Intervențiile nefarmacologice sunt recomandate tuturor adulților cu tensiune arterială inaltă sau hipertensiune arterială. Pentru cei care necesită terapie farmacologică, tensiunea arterială țintă ar trebui să fie, în general, mai mica de 130/80 mm Hg.

 

Ghidul pe larg poate fi accesat la: ARTICOL COMPLET

 

Comentarii