Articol

ACNEE: sfatul specialistului nostru (prima parte)

ACNEE: sfatul specialistului nostru (prima parte)

Ana Maria Dumitrescu,
medic primar dermatovenerolog


 Sunt medic primar dermatovenerolog și absolventă a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București. În timpul facultății am fost implicată în diverse proiecte de cercetare în cadrul departamentului de Biofizică. Am învățat că rezultatele bune se obțin cu răbdare, cu muncă constantă și cu studiu permanent.

 

În anul patru de facultate am obținut prin concurs o bursa Erasmus și am avut privilegiul să petrec câteva luni în Cardiff la cel mai mare spital regional din Țara Galilor. Am intrat acolo în contact cu mediul chirurgical care m-a atras foarte mult. Am învațat că interacțiunea cu pacienții  este esențială pentru a câștiga respect și încredere.

 

După facultate am ales să urmez rezidențiatul de dermatologie și mărturisesc că în momentul de față cred că a fost cea mai bună alegere pe care aș fi putut să o fac în acel punct al vieții mele. În rezidențiat am avut șansa să întâlnesc mentori extraordinari atât în partea de medicină internă cât și în dermatologie. Am înțeles cât de mare este amploarea specialității și mai ales am avut acces la tratamente inovatoare, care erau folosite de orice dermatolog din alte colțuri ale lumii. Este de neprețuit sentimentul că în fața unui pacient poți să îi oferi așa numitul standard de aur în rezolvarea problemei sale.

 

Am continuat și după încheierea rezidențiatului să îmi perfecționez latura chirurgicală și am avut oportunitatea să studiez tratamentul tumorilor cutanate în Statele Unite la cursuri dedicate acestor aspecte. Tot acolo am participat ca vizitator la activitățile clinice desfășurate în secțiile de dermato-oncologie din Universitatea din Vermont și din Spitalul Brigham and Women din Boston.

 

Terapiile laser reprezintă o altă zonă de interes pe care am putut să o urmăresc tot prin intermediul mentorilor deosebiți pe care i-am avut. Dermatologia clinică este însă partea principală a activități mele zilnice. Consider că a putea ajuta un pacient cu orice
problemă cutanată, fie că ea necesită tratament convențional, laser sau abordare chirurgicală este un adevărat privilegiu pentru mine. În fiecare zi incerc să învăț lucruri noi și să fiu la conectată la sursele relevante de informație așa încât să pot oferi cel mai sigur și coerent tratament pacienților care îmi solicită ajutorul.

 

INTREBARI SI RASPUNSURI

Cum tratez o formă foarte urâtă de acnee, cu coșuri mari și purulente, mai ales în zona corpului pe spate și zona abdominală?

În primul rând dacă este cazul, vă recomand să nu fumați pentru că fumatul este legat de agravarea formelor de acnee localizate în special pe corp. Alegeti haine puțin mai largi și încercați să nu transpirați mult mai ales în zonele de pliu.
Ca tratament de început din gama de produse de control al acneeei folosiți gelul de spălare/cleanser pe care să îl utilizați diimineața și seara pe zonele afectate. Apoi puteți să luați suplimentul oral sub forma de plicuri, câte unul pe zi dimineața. Pe zonele afectate puteți folosi spray-ul dimineața și seara pe torace posterior și abdomen și gelul doar seara în zonele de pliu.
Dacă după utilizarea lor timp de minim 2 luni nu vedeți o imbunătățire a aspectului leziunilor, atunci vă sugerez să mergetț la un medic dermatolog. Veți fi evaluat din punct de vedere al severitații afecțiunii și veți putea discuta alte opțiuni de tratament.

 

Gama Pharmacore ajută pentru o acnee inversă în zona inghinală și axilară?

Acneea inversată are ca factori principali de risc fumatul și obezitatea. Este mai rezistentă la tratament față de alte forme de acnee. Vă recomand să vă consultați cu un medic dermatolog pentru a vi se explica alternativele de tratament.
Din gama Pharmacore Acne Control puteți utiliza gelul cleanser dimineața și seara și spray-ul tratament dimineața și seara pe o perioadă de minim 3 luni.

Comentarii