Articol

Cum eviți granița subțire dintre acnee și depresie

Cum eviți granița subțire dintre acnee și depresie

Alexandra era în plin examen de bacalaureat când i-au apărut primele coșuri. Le-a pus pe seama stresului și le-a tratat mai mult cu indiferență. Apoi, după ce a trecut bacalaureatul, după ce a terminat și cu stresul așteptării notelor, după ce a intrat și la facultate, și-a făcut timp și de coșurile care îi invadau fața, mai multe de la o zi la alta. Primele creme și le-a luat singură, de la un magazin de tip plafar. Și după câteva săptâni în care le-a folosit, problemele tenului s-au agravat și mai tare. A ajuns apoi la farmacie, de unde a cumpărat ce i-a recomandat farmacista. Nici asta nu a ajutat-o – după trei luni de tratament, nicio îmbunătățire. Într-un final, a mers la un specialist dermatolog, care i-a prescris un tratament complex, cu medicamente și produse dermatocosmetice în concordanță cu particularitățile tenului său. Acneea de care suferea acum Alexandra se agravase, iar medicul i-a spus că tratamentul va fi de lungă durată.

 

Aceea a fost perioada în care Alexandra, acum studentă, a început să nu mai aibă viață socială. Viața ei se rezuma doar la mersul la facultate. Nu ieșea niciodată cu colegii, nici ziua, nici seara, iar în weekenduri prefera să citească decât să meargă în parc (deși altădată ar fi dat oricând o carte pe o plimbare cu bicicleta). Atunci a rămas, cumva, fără prieteni, și tot de atunci a intrat într-un fel de depresie ușoară: nu voia să vadă pe nimeni, nu mai avea chef de cumpărături, nici în oglindă nu se privea. Deloc. Situația a durat o lungă perioadă, iar depresia de care a suferit Alexandra a continuat o vreme și după ce problemele tenului au fost rezolvate.

 

Chiar dacă nu pare, acneea poate avea un puternic impact emoțional asupra individului, iar asta nu e valabil doar pentru acneea severă, ci și pentru formele ușoare. Aproximativ 85% dintre persoanele cu vârste între 12 și 25 de ani pot suferi de acnee și tot atâtea persoane au nevoie de ajutor de specialitate și de consiliere pentru a-și rezolva atât problemele pe care le au cu tenul, cât și problemele care îi impactează emoțional.

 

Psihologii spun că acneea ne poate scădea stima de sine și încrederea în propria persoană (unii pacienți evită contactul vizual, alții se machiază excesiv pentru a-și ascunde coșurile), ne poate afecta relațiile sociale (multe persoane se simt incapabile să își găsească un partener, de teamă să nu fie respinși, iar foarte mulți oameni devin introvertiți).

Mai mult, din cauza acneei, există persoane care refuză să mai meargă la școală sau la birou, iar asta le afectează profund parcursul profesional.

Și da, acneea poate duce la apariția, odată cu invazia de coșuri, a stării de anxietate și a depresiei. Mai frecventă la adolescenți decât la persoanele adulte, depresia cauzată de problemele cu tenul nu este o glumă, spun specialiștii, și trebuie tratată terapeutic.

 

Tocmai pentru că vorbim de un fapt mai mult decât serios, e important ca persoanele afectate de acnee să își ofere o îngrijire specială, în concordanță cu gravitatea problemei lor, înainte de a ajunge să treacă dincolo de linia subțire dintre acnee și depresie.

Un tratament complex și complet, cum este gama de produse Pharmacore Acne Control (care previne apariția coșurilor, menține pe termen lung tenul curat și reface bariera naturală a pielii) , este o soluție mult mai la îndemână decât o serie lungă de vizite în cabinetul psihoterapeutului. În plus, e și mai puțin costisitor să remediezi o problemă a tenului, decât una emoțională.

 

Comentarii