Articol

Probleme de finantare in sanatate

Fonduri insuficiente pentru serviciile medicale catre populatie


Marii furnizori de servicii medicale anunţă că nu mai au fonduri pentru tomografii sau RMN, decontate prin Casa de Asigurări, şi au suspendat listele de aşteptare.

Nu ştiu pe ce bani pot conta după rectificarea bugetară, care ar trebui să vină peste câteva săptămâni.

În tot acest timp, pacienţii aflaţi în suferinţă, care plătesc degeaba asigurările de sănătate, trebuie să aştepte, dacă nu-şi pot face analizele, cu alţi bani... din buzunar.

Pe site-urile marilor furnizorilor privaţi e încă prezentă invitaţia de a face gratuit investigaţii scumpe, cu trimitere de la medic.

 

Medicii de familie sunt nemulţumiţi de sistemul birocratic şi de slaba investiţie din sănătate.

"Starea de sănătate a românilor este în continuă depreciere. Suntem pe ultimul loc în Europa în privinţa sistemului de sănătate, cu cea mai mică alocare din PIB pentru sănătate, cea mai slabă investiție în medicina primară, cea mai mare mortalitate infantilă, cea mai mare mortalitate prin cancer de col uterin la femeile de vârsta activă, precum și alte recorduri negative!

Medicii de familie susţin că, deşi CNAS a fost informată periodic privind economiile care pot fi făcute în sistemul de sănătate şi de îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei care se pot obţine prin întărirea Asistenței medicale primare, a refuzat constant să analizeze în mod responsabil documentele justificative şi soluţiile care i-au fost puse la dispoziţie şi să ia decizii care să ducă la îndeplinirea obiectivelor declarate ale CNAS (reorganizarea eficientă a sistemului de sănătate în beneficiul populaţiei). Este evident însă că în acest moment NU acestea sunt obiectivele principale ale CNAS. Este regretabil faptul că obiectivele reale ale CNAS sunt devoalate public doar cu ocazia diferitelor procese.


 

În luna august, Casa de Asigurări Bucureşti a decontat 6,3 milioane de lei, pentru investigaţii imagistice - tomografii, angiografii şi rezonanţă magnetică. E drept, mereu cererile au depăşit fondurile alocate, dar e prima oară când cei mai puternici jucători de pe piaţa serviciilor medicale nu le pot oferi pacienţilor un orizont de aşteptare.

Cei care sună acum cu o trimitere a specialistului află că nu pot face testele în următoarele 90 de zile, pe banii din asigurări.

SURSE: PROTV & ROMANIA TV

Comentarii